Salut. M-aș bucura să vizitați și blogul de recenzii pe care scriu http://www.carteadeschisa.ro/ Azi 16 decembrie pe carteadeschisa.ro despre ultima carte a lui Dan Lungu Cum să uităm o femeie Și mai citiți nene și poezii pe situl deja cunoscut.

Icoana și vederea

O povestire auzită la o predică a unui preot bătrân încerca să ne arate necredința oamenilor.

Se întreba îndurerat câte persoane din jurul nostru care întrebate de ce fac atâta rău, că-i va bate Dumnezeu nu-și holbează agresiv ochii și strigă ironic: ”Care Dumnezeu? Ce Dumnezeu?” Constata când deschidem  un ziar că ar trebui să ne speriem de câte păcate sunt acolo lăudate, câte miliarde a mai câștigat un om posesor deja a sute de miliarde, câte case și-au mai luat alții, ce dezbrăcate au putut veni diferite fete, sperând să fie măcar o clipă văzute de bogățoii aceia. În jur ne copleșește decăderea, deznădejdea, puținul  creștinism. Povestea sa de final a fost spusă încet, pătimaș, cu un ton aproape cântat. Parcă era menestrelul din Riga Krypto și lapona Enigel a lui Ion Barbu.

Erau pe vremea comuniștilor două femei însărcinate cărora li se apropiase sorocul. S-au internat ambele la Spitalul de Urgență din Capitală și aici destinele li s-au împletit pentru puțina vreme spitalicească. Una dintre ele era cu frică de Dumnezeu și modestă. Cealaltă era îndârjită în ateism mai rău decât Marx, Stalin și alți îndrăciți de această teapă.

Cu câteva zile înaitne de naștere, mama fetei modeste a venit s-o viziteze și i-a lăsat la plecare o iconiță s-o pună la cap, să-l protejeze pe copilul ce urma să vină de atâtea pericole ce-l pândesc din această lume.

Peste câtăva vreme apare și la cealaltă femeie, dintr-o Ladă neagră, din aceea destinată ștabilor, un bărbat impozant, îmbrăcat exemplar, cu un uriaș buchet de flori pentru soția sa. După ce o răsfață, îi dă bomboane, mă rog, își arată viitorii mușchi de tată, aruncând o privire prin cameră, vede iconița de la capătul celeilalte bolnave. Se înfurie și începe s-o certe pe mămica învecinată: ”- Ce-i cu jucărioara asta? Ce vreți să faceți cu ea? Ce prostie. Eu nu-mi doresc cu niciun preț ca viitorul meu copil să vadă asemenea tâmpenii. Aruncați Doamnă jucărioara sau, după ce veți ieși din spital, vom lua măsuri speciale pentru dvs!” Femeia cea credincioasă  însă n-a vrut cu niciun chip să arunce icoana, era doar dată de mama ei, asumându-și astfel toate riscurile.

În sfârșit vine și vremea nașterii. La prima vedere ambele mame născuseră doi prunci sănătoși. Numai că la o examinare mai atentă medicii au constatat că bebelușul părinților bogați nu vedea, aceia din protipendada partidului. Înnebuniți, au luat un avion personal, avantaj de care se bucura ștabul și au mers la Cluj la cel mai mare oculist al timpului. Acesta, după ce l-a examinat foarte atent pe copil,a spus părinților cu multă tristețe verdictul: Copilul acesta nu are vedere din naștere. Va fi orb toată viața indiferent ce cbeltuieli veți face.

Și uite, a încheiat preotul, cum furia părinților duce deseori la pedepsirea copiilor. Că noi zicem că nu dăm seama nimănui și câteodată Dumnezeu dă păcătosului viață lungă, prosperitate, dar dacă te uiți la urmașii săi, vezi cât de nefericiți și de bătuți de Dumnezeu sunt. Fiindcă adesea păcătosul e pedepsit în ceea ce-l doare cel mai tare – în urmași. Sau nu mai poate avea sau ies cu defecte, sau sunt slabi de înger, au ei acolo o lipsă greu de îndurat.

Ceva de genu

icoana-din-paraclis-2

Gabriel Mirea

This entry was posted in Personaje cinice and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Icoana și vederea

  1. Pingback: Livrari Flori in Bucuresti - Curier Flori online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>