Salut. M-aș bucura să vizitați și blogul de recenzii pe care scriu http://www.carteadeschisa.ro/ Azi 16 decembrie pe carteadeschisa.ro despre ultima carte a lui Dan Lungu Cum să uităm o femeie Și mai citiți nene și poezii pe situl deja cunoscut.

Puieți și buturugi

Ce sunt eu acolo, frățiile voastre, dacă nu un călător prin lume ce totuși umblă prin aceleași locuri. Grădina prin care mă preumblu nu îmi oferă bunăoară o schimbare permanentă de decor?
Jonglând distrat cu craniile ființei și neființei, merg pe aleea celor care pun tot timpul puieți. Sunt oameni care au adus arta plantării la desăvârșire robotică. Din păcate, la fiecare puiet plantat, pe alte alei sunt zece copaci doborâți. În grădina aceasta e o luptă ecologică pe viață și moarte. Deocamdată numărul noilor-născuți este mai mic decât numărul decedaților. Mi-e teamă că în curând nu va mai fi aici o grădină, ci un câmp cu coioți.
Am luat și eu povestea plantării în serios. În partea asta sunt cântece cu rădăcinile înaltului. Puieții abia puși în pământ încă nu știu de vor fi păsări sau arbori, încep deja să se frământe, vântul îi ajută în iluzia lor de o imediată decolare. În antipodul grădinii, drujbele cântă strident fascinația doborârii giganților. Păsări vegetale mamut, cu aripi întinse pe câte 50 de metri de văzduh își simt dintr-o dată tăiată legătura cu pământul. Da, au visat la asta toată viața, mereu au vrut să uite pământul, au fost o continuă iluzie de zbor, dar acum, când au ocazia să devină aidoma unui avion și să o ia nestingheriți prin cer, nu fac altceva decât să se prăbușească penibil. Sunt ca un săritor în apă care se laudă dinainte cu acrobațiile nemaipomenite pe care le va face și când colo, cade ca un bolovan, luând o burtă de mai mare frumusețea. Fierăstraiele râd mulțumite din burdihanele lor de motorină. Copacii doborâîți își pierd penele, brațele, identitatea.
Azi în Aken pleacă și vin căruțe. Cu speranțe de lemne sau cu buturugi defuncte.

Paradoxal Cinicul tace!

This entry was posted in Locuri cinice and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>