Archive for the ‘Anunturi’ Category

V-ați uitat pe eticheta Cinicul de serviciu? A început un serial despre grădina Aken. Azi Știri pe scurt iar pe carteadeschisa.ro considerații articolul lui Maiorescu În contra direcției de astăzi în cultura română.

Invitatie la lectura

Tuesday, January 12th, 2010

primită din partea poetei Linda Maria Baros.

Asociația traducătorilor de literatură română din Paris vă invită să citiți primul număr al revistei Seine et Danube consacrate promovării literaturii române în Franța.

http://www.seineetdanube-atlr.fr/

Un anunț mortuar

Friday, December 4th, 2009

Azi 4 decembrie am fost luat prin surprindere de un anunț mortuar neașteptat: Marin Mincu, unul dintre cei mai importanți critici români a încetat din viață. Avea doar 65 de ani.

Am avut ocazia să-l aud în mai multe rânduri, am fost și la cenaclul său Euridice, ba chiar cunosc și niscaiva doctoranzi de-ai săi. Mă întreb ce se vor face în fața acestei vești. A fost un important protector al poeziei și autorul unor prețioase antologii lirice.

Dumnezeu să-l odihnească! ce poți să spui. Literatura română și-a mai adăugat un nume în cimitirul bibliotecilor sale.

Concursul 2 de poezii – tema – un poem cu aristocrați

Sunday, May 24th, 2009

Concurs de poezie! Tema săptămânii 25 -31 mai – un poem cu aristocrați. Sponsor: bookblog.ro. Câştigătorului îi va fi oferită cartea Benedetta Craveri – Amante si regine. Poemul său va fi de asemenea publicat pe pagina bookblog.ro. Participaţi! Ce vă costă! Vă rog să postaţi poezia dvs în comentarii sau s-o trimiteţi pe mail după procedura indicata în eticheta Contact. Un concurs presupune selectarea unei opere valoroase. Dacă nu câştigă nimeni în săptămâna concursului, premiul se raportează ca la Loto pentru săptămâna următoare. Creşte potul de cărţi. Nu se acceptă decât o singură poezie de la un autor și aceasta trebuie să fie originală.

Succes!

Gabriel Mirea

Concurs 1

Sunday, May 17th, 2009

Pace şi bine!

Începând de mâine, blogul Poemele de lângă noi iniţiază săptămânal un concurs de poezii pe teme date. Câştigătorul va primi cartea lui Orhan Pamuk  „Mă numesc Roşu” pentru care autorul turc a primit premiul Nobel. Poemul său va fi de asemenea publicat pe pagina bookblog.ro. Participaţi! Ce vă costă! Cine are puteri poetice, trebuie să poată trage şi la ţintă fixă. Temele la început le voi stabili eu, dar aştept sugestii pentru viitoare teme din partea concurenţilor.

Se spune mai mereu cu o anumită invidie că Nichita Stănescu, Marin Sorescu ori Nicolae Labiş au participat la o anume Şcoală de Literatură, dar cine să le fi fost profesori în acei trişti ani ’50? De asta de ce nu se discută! Şi trebuie să fie profesori în poezie? Trebuie să fie cineva care să ne înveţe? Este până la urmă poetul ca şi pictorul, arhitectul, sculptorul un om supus comenzilor sociale sau a devenit doar un spirit neînfrânat şi cumva retras din societate? Să fie această artă a poeziei altfel decât celelalte arte?

Vă rog să postaţi poezia dvs în comentarii sau s-o trimiteţi pe mail după procedura indicata în eticheta Contact. Un concurs presupune selectarea unei opere valoroase. Dacă nu câştigă nimeni în săptămâna concursului, premiul se raportează ca la Loto pentru săptămâna următoare. Creşte potul de cărţi.

Ceva de genu

Gabriel Mirea

Un experiment

Monday, April 13th, 2009

EXPERIMENTE POETICE CONTEMPORANE
SOUND POETRY PERFORMANCE

MARTI / 14 APRILIE / ORA 18
CLUB A
STR BLANARI NR 14

A doua seara de dezbateri despre acest fenomen actual foarte putin cunoscut in Romania – SOUND POETRY PERFORMANCE.
Un spectacol fara limite al artelor: POEZIE, ACTORIE, MUZICA, REGIE, PICTURA, FOTOGRAFIE, DANS si lista poate continua.

Poeta Miruna Vlada, interesata sa dezvolte un proiect international de Sound Poetry si
Poetul Peter Sragher, care exploreaza fenomenul mondial Sound Poetry de peste 20 de ani,
vor sa supuna dezbaterii si initiativelor un alt fel de poezie-eveniment / spectacol pe care unii o considera muzica, stare, melanj, interpretare, nebunie sonora, vibratie de dincolo de cuvinte. Vom asculta sound poetry in interpretarea catorva din cei mai celebri autori ai genului si dezbatem care sunt limitele si scopurile unor astfel de experimente artistice: terapie, mesaj politic, revolta impotriva cuvintelor, demolarea conventiilor si a turnului babel?? Incercam de asemenea ca prin aceste dezbateri (ce se vor continua si in luna mai) sa atragem mai multe persoane interesate din toate sferele pentru un viitor proiect international cu aceasta tema si sa aducem in fata publicului diverse forme de Poetry Performance contemporan.

ORGANIZATORII VA ASTEAPTA SA VENITI CU SPIRITUL CRITIC ASCUTIT

Moartea lui Grigore Vieru

Sunday, January 18th, 2009

A murit poetul Grigore Vieru. A murit una din inimile poeziei româneşti. Dumnezeu să-l primească în pace în ţinuturile sale. Vocea lui a trecut începând de azi în legendă.

Gabriel Mirea

Jocul sinesteziilor

Monday, August 4th, 2008

Daţi un nume propriei voastre senzaţii!

Când citiţi poeziile de pe acest blog, nu vă gândiţi câţi bani aţi putea câştiga din asta. De aceea hai să iniţiem un joc de lungă durată: jocul sinesteziilor. În fiecare săptămînă va fi un alt criteriu de receptare al poemelor selectate, iar voi, cititorii, încercaţi să numiţi o senzaţie particulară asociată acelui criteriu.

De exemplu:
*un titlu de muzică – dacă va fi săptămîna senzaţiilor auditive
*o atingere – dacă va fi săptămîna senzaţiilor tactiule
*o savoare – pentru senzaţia gustativă
*o sinestezie simplă sau complexă după cum vom vedea în următoarele săptămâni

Dacă ne-aţi putea spune de ce aţi ales acel titlu muzical, acel miros particular, acea imagine vizuală ar fi superb. Dacă nu, simpla numire ajunge. În fond, nu ne putem justifica chiar toate opţiunile.

De azi va fi SĂPTĂMÂNA MUZICALĂ 4-11 august 2008

Ati putea oare propune o melodie  unui poem care v-a plăcut de pe blog?

Concurs cu premii în cărţi

Thursday, April 3rd, 2008

Cristina Teodorescu îşi lansează volumul de debut la Schimb de Cărţi Bucureşiti, pe 6 aprilie. Pentru cei care vor să citească câteva “Cuvinte de început”, am pregătit un concurs. Primii 15 care vor trimite răspunsurile la întrebările de mai jos pe adresa gia@bookblog.ro vor primi duminică câte un volum chiar de la colega noastră. Iată întrebările extrase din poeţii sărbătoriţi în luna martie:

a. Cine a scris aceste versuri?
“As-noapte Iisus mi-a intrat în celulă.
O, ce trist şi ce înalt părea Crist!
Luna-a intrat după El, în celulă
şi-L făcea mai înalt şi mai trist.”

1. Radu Gyr
2. Romulus Dianu
3. Romulus Rusan

b. Cum se numea volumul lui Nichita Stănescu din 1966?
1. 11 ode
2. 11 poeme
3. 11 elegii

c. Care erau prenumele lui A.E. Baconski?
1. Anatol Eusebiu
2. Anatol Eftimie
3. Aurel Eusebiu

d. Cine a scris poezia “Toamna fierbinte”?
1. Ion Pillat
2. Ion Lăncrăjan
3. Ioan Es. Pop

e. Unde s-a născut Mircea Ivănescu?
1. Ploieşti
2. Bucureşti
3. Piteşti

Premiul Apollinaire,

Saturday, September 29th, 2007

Premiul Apollinaire,
cel mai important premiu de poezie din Franţa,
i-a fost acordat Lindei Maria Baros

Înfiinţat în 1941, Premiul Apollinaire încoronează în fiecare an «dincolo de orice dogmatism scolastic sau tehnică literară, un volum caracterizat prin originalitate şii modernitate ». Considerat cel mai important premiu de poezie din Franţa, un Goncourt al poeziei, el este înmânat câştigătorului în cadrul unei ceremonii fastuoase. Juriul, care este ales pe viaţă, ia în discuţie numai cărţile poeţilor consacraţi, unanim recunoscuţi. De-a lungul anilor, în palmaresul acestui premiu s-au numărat, printre alţi laureaţi prestigioşi, Herve Bazin, Leopold Sedar Senghor, Anise Koltz, Lionel Ray.
Anul acesta, premiul i-a fost acordat poetei Linda Maria Baros, pentru volumul « La Maison en lames de rasoir», Cheyne Editeur, 2006 (« Casa din lame de ras », Editura Cartea Românească, 2006). Ceremonia de premiere va avea loc pe 16 octombrie 2007 la hotelul Claret din Paris.
La 26 de ani, Linda Maria Baros este cel mai tânăr laureat al Premiului Apollinaire.

Colecţie de ziare şi site literare

Sunday, August 5th, 2007

Astăzi am publicat la rubrica Pagini cea mai mare colecţie de reviste şi de site-uri literare care sunt accesibile de pe net. Există fără îndoială multe alte publicaţii electronice sau în format fizic care nu sunt cuprinse aici, dar aceasta văd că este prima încercare de a le cuprinde pe toate cele din zona literaturii. De exemplu pe site-ul României literare o mulţime de reviste şi site nu sunt accesibile, întrucât fie au dispărut, fie nu au avut decât o adresă de poştă sau un mail. Azi o revistă nu există dacă nu are pagini proprii şi pe internet. Din păcate, unii redactori nu înţeleg acest lucru şi printre ei se număra şi cei de la Academia Română. Acele reviste nu pot fi citite pe net cu niciun preţ!!! Prima instituţie care ar trebui să favorizeze cultura este cea mai inaccesibilă.

Îi rog pe toţi cititorii iubitori de poezie care cunosc alte publicaţii de pe net decât cele ataşate în listă să mi le comunice. Eu atâtea am putut găsi la data de azi.

De asemenea am întocmit această listă pentru toţi poeţii care se plâng că nu sunt publicaţi. După cum vedem există zeci de gazde literare, nimic nu-i împiedică să trimită la toate acestea. S-o găsi până la urmă un redactor mai atent sau mai permisiv.

Gabriel Mirea